Mis je een cursus/workshop? Zou je zelf invulling willen geven aan een activiteit? Wil je ons helpen met organiseren?
Stuur dan een bericht via ons contactformulier.

Laden Evenementen

In deze mini-cursus maakt u kennis met de bijzondere relaties tussen bloemen en insecten.

We realiseren het ons nauwelijks, maar insecten zijn onmisbaar voor het in stand houden van de biodiversiteit. Zonder insecten kunnen vele bloemen simpelweg niet bestaan. Bloembestuiving is onontbeerlijk in de voortplanting van zeer veel planten en bomen. Talloze insecten helpen bij de overdracht van stuifmeel van de ene bloem naar de andere.

Achter dit idyllische ruilsysteem, voedsel voor stuifmeel, schuilt een harde economie van vraag en aanbod. Dit is de grondslag voor allerlei specialisaties in bloemvorm, kleuren en geuren en bloeitijden en -ritmen. Specialisaties die zich ook laten zien in aanpassingen in bouw en gedrag van die bestuivende insectensoorten, zodat zij makkelijk zoveel mogelijk voedsel kunnen verzamelen. Zonder insecten zouden vele bloemen, planten en bomen uitsterven of simpelweg nooit hebben bestaan.

In de lezing gaan we in op de bijzondere relatie tussen bloemen en bestuivers. Tijdens de excursie wordt u rondgeleid door de Botanische Tuinen van Utrecht en maakt u kennis met de wonderlijke relaties tussen bloemen en insecten en het gedrag van insecten bij hun bezoek aan die bloemen en planten.

Data:

  • Lezing: woensdag 27 mei van 19.30-22.00 uur
  • Excursie: zaterdagmiddag 30 mei van 13.30-15.30 uur

Docent: Frans van Bussel – oud docent natuuronderwijs

Extra informatie: De lezing is in Odijk (Cursusgebouw Cursusproject Bunnik  – “t Zand – Zeisterweg 81B1, (pad op tegenover huisnummer 100) Odijk, 1e etage) en de excursie is in de Botanische tuinen in Utrecht. U gaat op eigen gelegenheid naar de Botanische tuinen Utrecht, Fort Hoofddijk, Budapestlaan 17. De Uithof, Utrecht. Deelnemers betalen zelf de toegangsprijs (€ 8,50 of € 7,00 voor 65+) museumkaart is geldig.

Maximum aantal deelnemers: 20

INSCHRIJVEN